A+ R A-

Kleur kiezen

De keuze voor een kleur is heel persoonlijk. Maar ook de energetische belangen spelen een rol. Een kleur die veel weerkaatst kan namelijk een besparing op de verlichtingskosten opleveren. Wit wordt daarom als de meest voorkomende kleur gehanteerd. De kleuren waarmee HC KP werkt zijn in de meeste gevallen conform RAL. De meest voorkomende witte kleur is RAL 9010. Maar elke andere RAL-kleur is mogelijk.

Omdat het grootste deel van de energie wordt overgedragen door radiatie is een emissie/stralingscoëfficiënt van tenminste 0,9 nodig om het gevraagde vermogen te realiseren. Een kleur wordt beïnvloedt door de lichtbron en invalshoek van het licht. Ook onder invloed van zonlicht en kunstlicht lijkt de kleur te veranderen. Een spectrofotometer kan uitkomst bieden als er discussie ontstaat over de beleving van een kleur.

Bij een uitbreiding waar panelen met dezelfde RAL-kleur bijgeplaatst worden, kan soms een klein kleurverschil waargenomen worden omdat gecoate panelen in de loop van de tijd door zonlicht iets kunnen verkleuren.

Tenslotte is ook de glansgraad van invloed op de reflectiewaarde van een kleur. Hoe hoger de glansgraad, hoe hoger de reflectiewaarde. Het is dus belangrijk om naast de gewenste RAL-kleur ook de glansgraad vast te leggen. De glansgraad wordt aangegeven in % glans en de meting daarvan wordt onder een hoek van 60% met een reflectometer verricht. HC KP werkt met een glansgraad van ca. 20% conform DIN 67530.