A+ R A-

Keuzevrijheid architecten

Bouwkundige wensen kunnen het thermische comfort sterk beïnvloeden. Klimaatplafondsystemen daarentegen geven de architect maximale vrijheid. Onze klimaatplafonds bieden de mogelijkheid om zich te onderscheiden door een unieke esthetische uitstraling. Vorm, afmetingen, kleur en perforatie kunnen eindeloos en maximaal worden gecombineerd. De keuze uit verschillende inbouwcomponen-ten zoals roosters en verlichting versterken het onderscheidend vermogen nog eens.

Het merendeel van de klimaatplafonds bestaat uit metalen panelen met een zeer hoogwaardige uitstraling en zeer strakke maatvoering. De levensduur is vrijwel onbeperkt.  Als het gevraagde vermogen geen beperkingen oplegt, kan ook gekozen worden voor een plafond met een stucafwerking. Het is wel zo dat een stucplafond naast een geringer vermogen meer nadelige aandachtspunten heeft.Een groot voordeel van klimaatplafonds is dat ze weinig ruimte innemen. Het klimaatplafond kan tussen balken of cassettes gemonteerd worden. Door toepassing van water als koelmedium kunnen de luchtkanalen veel minder volumineus worden uitgevoerd. Bij nieuwbouw leidt dit tot maar liefst 30 cm lagere verdiepingshoogtes. Dit betekent dat in een traditioneel gebouw van tien verdiepingen nu elf verdiepingen bij dezelfde bouwhoogte gebouwd kunnen worden!  Ook schachten en technische ruimtes hebben minder ruimte nodig, waardoor extra vierkante meters voor andere toepassingen kunnen worden gebruikt.

Het oppervlak langs de gevel wordt vaak gebruikt om componenten zoals fancoils en radiatoren te plaatsen die het warmteverlies over de gevel moeten compenseren. Als de isolatie van de gevel ervoor zorgt dat een koudeval van de lucht in de winter kan worden vermeden, dan is het mogelijk om het klimaatplafond ook voor de verwarming te gebruiken zonder deze componenten. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen kan in de meeste gevallen hieraan voldaan worden. Investeringen in de verwarmingsinstallatie nemen hierdoor drastisch af en de ruimte die door radiatoren of fancoils zou worden ingenomen kan voor andere doeleinden worden ingezet.