A+ R A-

Hydrauliek

Het waterzijdige ontwerp kan niet gestart worden voordat eerst de noodzakelijke koel- en verwarmingscapaciteiten zijn bepaald. Hieruit volgt dan de benodigde activering. De benodigde koelcapaciteit is in de meeste gevallen bepalend voor de hoeveelheid activering. Op basis van de benodigde vermogens kunnen de bijbehorende waterflows worden berekend.

In principe wordt de waterflow geregeld met een open /dicht of regelbare afsluiter om de ruimtetemperatuur te beïnvloeden. Voor de keuze bij het dimensioneren van de afsluiters is het belangrijk een stabiele regelkring te verkrijgen. Een autoriteit van 0,5 tot 1 heeft de voorkeur. Dit betekent voor het regelventiel, bij geheel geopende afsluiter, 0,5 tot 1 maal het drukverlies van de klimaatplafond-regeling.

Om energetische redenen wordt het HC KP klimaatplafond uitgelegd op een maximaal drukverlies van 30 kPa. Het is aan te bevelen om de koelcircuits per stramien of zone aan de water in- en uittrede zijde te voorzien van een kogelkraan. Hierdoor is het mogelijk om de zone van het hoofdnet af te sluiten. Zo kan het hoofdnet met gesloten kogelkranen worden gespoeld of op druk beproefd.  Voor het aansluiten van de koperactieve panelen aan het verdeelnet en voor het doorkoppelen van de koperactieve panelen worden flexibele verbindingen toegepast. Deze flexibele verbindingen bestaan uit roestvast ontvlochten kunststof slangen of roestvast stalen flexibele slangen, die zuurstof diffusiedicht zijn. De flexibele verbindingen zijn voorzien van hoogwaardige snelkoppelingen. Een dubbele O-ring afdichting zorgt voor de afsluiting. De fixering van de koppeling op een koperen buis wordt gegarandeerd door de roestvast stalen veerring. Bij kunststof activering zijn, zoals eerder gemeld, geen extra slangen nodig.

Verdeelleidingen
HC KP levert en monteert ook de benodigde verdeelleidingen. Deze verdeelleidingen zijn standaard uitgevoerd in, niet-geïsoleerde, zuurstof diffuusdichte kunststof buizen. Deze worden door kunststof pijpbeugels direct bevestigd aan de afhangpendels van de plafondconstructie. Als basis worden verdeelleidingen geleverd tot een maximale buitendiameter van Ø 22 mm bij toepassing van koper activering. Bij kunststof activering zijn ze Ø 25 mm.

Hierbij wordt per regelgebied van bijvoorbeeld 1,8 m¹ of 3,6 m¹ gevellengte één aanvoer- en één retourleiding, in een rechte lijn aangebracht. Deze verdeelleidingen eindigen, afhankelijk van de situatie, glad in de ruimte, of circa 200 mm in de gangzone. Levering verdeelleidingen is exclusief ontluchting, afsluiters en/of regelappendages. De benodigde inbouwhoogte voor het klimaatplafond inclusief verdeelleidingen bedraagt circa 200 mm.