A+ R A-

Koelen en verwarmen

Koeling via een klimaatplafonds werkt compleet anders. Een klimaatplafond werkt namelijk op basis van radiatie en convectie. De problemen die conventionele systemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld geluidoverlast en een hoger luchtdebiet, sluit deze methode uit. Onderzoek heeft aangetoond dat het optimale thermisch comfort wordt bereikt als het aandeel van de warmteafgifte door radiatie op ongeveer 50% ligt.

Door toepassing van een klimaatplafond neemt het effect van koeling door radiatie met maar liefst 15% toe., van 35% tot ca. 50% en koeling door convectie en verdamping vermindert substantieel. Het klimaatplafond is hierdoor een ideale radiatiepartner voor de menselijke huid en het bevordert een behaaglijk gevoel aanzienlijk. Anders gezegd, koeling door middel van een klimaatplafond wordt al meer comfortabel ervaren omdat het menselijk lichaam meer warmte door radiatie kan afstaan dan bij koeling door geforceerde lucht.

Een ander bijkomend voordeel is dat een ruimte voorzien van een klimaatplafond 1°C koeler wordt ervaren dan de werkelijke ruimtetemperatuur is. Voor het bereiken van een aangenaam thermisch comfort hoeft een ruimte met een klimaatplafond dus minder gekoeld te worden wat een aantrekkelijke energiebesparing oplevert.