A+ R A-

Een ramp voorkomen...

Tunnelbrand in Heinenoordtunnel 

Een vrachtwagen is woensdagmiddag in de Heinenoordtunnel in brand gevlogen na een aanrijding met een personenauto. Daardoor is de vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen en liepen twee inzittenden van de auto brandwonden op. De vrachtwagen schaarde, kantelde en vloog in brand. Mensen in andere auto's achter het ongeval verlieten hun voertuig. Zij hebben die weer opgehaald nadat de brandweer het sein brand meester had gegeven. In de Heinenoordtunnel is een speciaal brand ventilatiesysteem “zicht op de brand” geïnstalleerd. Het ventilatiesysteem “zicht op de brand” heeft er toe bijgedragen dat de personen welke achter de brandende vrachtauto stonden, rookvrij en zonder het inademen van zeer giftige gassen de tunnelbuis konden verlaten.


De brandende vrachtwagen, welke zeer veel giftige rook en warmte veroorzaakt
 

Enorme (giftige) rook welke uit de tunnelbuis gedrukt wordt door het ventilatiesysteem “zicht op de brand”
 

Achterzijde van de tunnel rookvrij, alleen rook aan het einde van de tunnel. 

Personen kunnen rookvrij vluchten en hulpverleners kunnen rookvrij de brand benaderen

 

Hulpverleners kunnen rookvrij en zonder hoge temperaturen de brand benaderen en bestrijden
 
Het geïnstalleerde ventilatiesysteem “zicht op de brand” heeft een ramp waar vele doden door verstikking in zeer giftige rook voorkomen. Personen overlijden bij een brand in een tunnel meestal niet door het vuur, maar door de zeer giftige en warme rook welke wordt geproduceerd door een brandende auto. Bij een tunnelbrand in 1978 in de Velsertunnel, waar geen ventilatiesysteem “zicht op de brand” was geïnstalleerd, zijn 5 mensen door de giftige rook om het leven gekomen.
Er wordt soms de vraag gesteld, waarom geen sprinklers in een tunnel? Een autobrand wordt niet volledig geblust middels sprinklers, aangezien het water boven op de auto belandt en de brand zelf in de meeste gevallen onder de motorkap of in het interieur van de auto ontstaat waardoor het grotendeels afgeschermd blijft van het sprinklerwater. Eventuele automatische schuimblussing is voor de aanwezige personen niet wenselijk.
 
Een video van de enorme rookontwikkeling is te zien op:
http://www.youtube.com/watch?v=bHPjLf4sTsQ
 
Meer informatie over ventilatiesystemen “zicht op de brand” in tunnels en parkeergarages kunt u verkrijgen bij HC PS – telefoon 0416-650075 of kijk op www.hcgroep.com